Вагітні жінки повинні проходити тестування на діабет набагато раніше, як показало нове дослідження

Згідно з дослідженням, вагітні жінки повинні проходити тестування на гестаційний діабет (ГД) набагато раніше, ніж це прийнято зараз, між 24 і 28 тижнями вагітності.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Вагітні жінки повинні проходити тестування на діабет набагато раніше, як показало нове дослідження - изображение

Гестаційний діабет, форма захворювання, що розвивається лише під час вагітності, вражає кожну сьому жінку у всьому світі. Це найпоширеніше медичне ускладнення вагітності, яке виникає, коли гормон, що виробляється плацентою, заважає організму ефективно використовувати інсулін, що призводить до підвищення рівня глюкози (цукру) в крові.

Без лікування гестаційний діабет може призвести до високого кров'яного тиску, підвищеного ризику кесаревого розтину, психічних розладів та ускладнень для дитини під час пологів, а також ускладнень для матері в подальшому житті, таких як цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) та серцево-судинні захворювання.

В Україні, як і в багатьох інших країнах, жінки з ризиком гестаційного діабету, як правило, проходять тестування між 24 і 28 тижнями вагітності.

Двадцять вісім науковців з 13 країн світу закликають проводити тестування та лікування до 14 тижнів вагітності, а не в третьому триместрі, щоб запобігти ускладненням під час та після вагітності.

У трьох взаємопов'язаних статтях, опублікованих у журналі The Lancet, автори стверджують, що вони провели огляд доказів і виявили, що значна частина жінок, у яких був підвищений рівень глюкози в крові в перші 20 тижнів вагітності, мали гірші наслідки вагітності порівняно з жінками, у яких гестаційний діабет не був виявлений до більш пізніх термінів вагітності. Раннє лікування допомогло знизити ці ризики.

Професор Девід Сіммонс з Університету Західного Сіднея, провідний автор серії статей зазначив, що існує «нагальна потреба в серйозних змінах» у діагностиці та лікуванні ГД не лише під час вагітності, але й протягом усього життя матерів та їхніх немовлят.

Він додав, що це включатиме нові системні підходи до профілактики, раннього лікування та більше досліджень, щоб краще зрозуміти, як гестаційний діабет впливає на жінок та їхніх дітей під час вагітності та впродовж усього життя.


Джерело: The Guardian

Читайте також:

Гестаційний діабет: все, що потрібно знати

Діабет і вагітність: 9 міфів, про які варто знати майбутнім мамам з діа

«У важкі часи люди з діабетом можуть почуватися ще більш самотньо» Діабет-блогерка про свій подкаст, вагітність та життя з діабетом у Польщі