Що буде, якщо не лікувати діабет?

Що відбувається з організмом, коли людина тривалий час живе з високим (або підвищеним) рівнем цукру в крові? Читайте у матеріалі від експертки «Мій цукровий», ендокринологині — Юлії Кривов'яз.

Що буде, якщо не лікувати діабет? - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Цукровий діабет [будь-якого типу] — це порушення обміну речовин. Порушення вуглеводного обміну тягне за собою ланцюгову реакцію і призводить до порушень інших видів обміну, що своєю чергою веде до порушення у роботі органів і систем усього організму. У випадку з діабетом це відбувається повільно, але все ж відбувається.

Читайте також: Що буде, якщо не вводити інсулін?

Головний симптом цукрового діабету — високий рівень глюкози (або цукру) в крові. Це абсолютно не фізіологічно для організму. Коли все «в нормі» — організм працює в звичному режимі. Але коли виникає «збій» в якійсь з ланок, організм відчуває стрес та починає «перебудовуватися» у спробі компенсувати ці зміни.

Наше тіло здатне винести екстремальні умови, але в обмеженому періоді часу. Його ресурсів не вистачить на вічно. А уявіть, що організм працює так місяцями або роками.

Ось що відбувається з організмом, коли людина тривалий час живе на підвищених/високих цукрах:

⇒ Уражаються нервові закінчення, мілкі судини очей, нирок, нижніх кінцівок;

⇒ Уражаються великі судини серцево-судинної системи, підвищується навантаження на серцево-судинну систему;

⇒ Організм втрачає необхідні для нормального функціонування мікроелементи та вітаміни;

⇒ Клітини не отримують достатньо енергії: хоч глюкози в крові забагато, клітини не можуть використовувати її без участі інсуліну;

⇒ Знижується імунітет.

Організм повільно руйнується. При цьому пацієнт довгий час може відчувати себе цілком непогано. Згодом декомпенсація неминуче призводить до зниження якості життя, аж до глибокої інвалідизації. Що найголовніше і сумне: ускладнення діабету не оборотні, можна лише уповільнити їх прогресування. Тобто, відновити або вилікувати уражені ретинопатією очі до здорового стану, на жаль, вже не вийде.

Пам'ятайте, що легше [і дешевше] попередити ускладнення діабету, ніж лікувати їхні наслідки. А це залежить від самоконтролю глікемії, вчасної корекції цукрознижувальної терапії та вчасного звернення за медичною допомогою.⠀


Читайте також:

Як довго ваше тіло може обходитися без інсуліну?

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

 

Ми в Instagram та Telegram