«Навіть війна закінчиться. Діабет — ні». У Львові відбудеться форум для людей з діабетом «Жити з Діа»

Всеукраїнський форум для людей з діабетом «Жити з Діа» вже вдруге відбудеться у Львові. Взяти участь в ньому можна в четвер, 23 листопада. На подію приїдуть учасники з різних міст України, лікарі-ендокринологи, волонтери, представники НСЗУ, місцевої влади. В програмі — лекції, дискусії, сесії запитань і відповідей. Участь — безкоштовна, по реєстрації, але кількість місць обмежена.

«Навіть війна закінчиться. Діабет — ні». У Львові відбудеться форум для людей з діабетом «Жити з Діа» - изображение

Всеукраїнський форум для людей з діабетом проводиться щорічно з 2019 року, перший відбувся в Харкові. Організатори говорять, що їх не зупиняли ні обмеження через коронавірус (тоді подія відбувалася онлайн), ні повномасштабне російське вторгнення — минулого року форум відбувся у Львові й двічі переривався повітряними тривогами. Цього року подія теж проходитиме у Львові й в разі небезпеки учасники за хвилину можуть спуститися в укриття.

«Діабет не зважає на пандемію чи війну, він постійно з людиною. Це одна з хвороб, які на сьогодні є невиліковними. Ми просто навчилися жити з нею щасливо й корисно, й вже 5 років допомагаємо іншим навчитися цьому, — розповідає організаторка форуму, співзасновниця ГО «Діа-Дзен» Юлія Кукліна. — Коли почалось вторгнення, ми зрозуміли, наскільки важливою є ця спільнота, наша взаємопідтримка. Бо в хаосі перших тижнів війни могли зупинитися потяги, виплати, інтернет. Колись, перемогою закінчиться війна. Діабет не закінчується і не зупиняється ніколи».

В той же час, люди з діабетом є й на війні: багато з них пішли добровольцями в армію, хоча мають інвалідність, дуже багато випадків діабету виявляють у військових шпиталях. Це пояснюється тим, що людина може довго мати прихований діабет, не зважати на симптоми, не здавати кров на аналіз, але в шпиталі простий тест показує високий рівень цукру.

Зрозуміти, що відбувається в організмі людини з діабетом, як можна з цим діагнозом займатися спортом, контролювати рівень цукру, розповідатимуть на форумі лікарі-ендокринологи та ендокринологині. З привітальним словом до учасників і учасниць форуму звернеться міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Відповідатимуть на запитання директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик і начальниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Марта Матюшко.

Загалом, українська медична система витримала випробування перших місяців вторгнення — інсулін та інші цукрознижуючі препарати доставлялися в державу й розподілялися по аптеках, де їх можна було отримувати безкоштовно. Масштаби цієї роботи вражаючі — людям з діабетом, яких в Україні більше 1 мільйона, потрібна щоденна медикаментозна терапія.

«За останній рік забезпечення інсулінами зберігалося на належному рівні. Це життєво необхідні ліки й ми продовжуємо забезпечувати ними всіх, кому вони потрібні», — пояснює начальниця відділу розвитку програми реімбурсації Департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами НСЗУ Наталія Гнатюк.

З жовтня 2023 року запрацювала довгоочікувана програма реімбурсації (відшкодування) тест-смужок для вимірювання рівня цукру в крові. Лікарі рекомендують людям з діабетом 5 разів на день робити цей аналіз.

«Система охорони здоров’я працює в умовах обмеженого державного бюджету та воєнного стану і програма доступна для людей з діабетом 1 типу — пояснює Наталія Гнатюк. — Разом з тим, ми розуміємо важливість забезпечення усіх пацієнтів з діабетом тест-смужками для вимірювання цукру в крові та працюємо над цим  питанням спільно МОЗ, Мінфіном та в майбутньому плануємо забезпечити доступ до щоденного скринінгу для всіх пацієнтів з діабетом».

Війна вносить корективи навіть в працюючі програми — там, де через бойові дії аптеки закриті або немає транспортного сполучення, доставкою інсуліну та інших медичних виробів займалися волонтери. На форумі також збиратимуть гуманітарну допомогу для прифронтових територій — потреба в цьому зберігається.

Про цю суспільно важливу роботу й багато іншої немедичної інформації можна буде дізнатися в психологів, активістів, волонтерів: як навчитися сприймати свій діагноз і знаходити мотивацію, як захищати свої права на медичні послуги, допомагати іншим людям з діабетом, навіть із-за кордону.

«Майже всі волонтери, активісти, які зараз допомагають людям з діабетом, мають цей самий діагноз. І майже всі вони познайомилися на таких подіях, — пояснює Юлія Кукліна. — Бо коли тобі повідомляють, що в тебе діабет, спочатку ти шукаєш підтримки, відповідей, якоїсь інформації — в тому числі, в таких спільнотах. Потім, коли ти отримуєш відповіді, ти починаєш допомагати іншим. Найактивніші вже йдуть із пропозиціями в кабінети — як покращити систему, як розширити програму, як займатися профілактикою. То ж, чекаємо таких людей на форумі».


Довідка:

ГО «Діа-Дзен» зареєстрована у 2019 році, у Харкові, командою людей з діабетом, котрі намагаються допомогти іншим людям з діабетом. Волонтери організації консультують людей з діабетом та їхніх родичів з немедичних питань, взаємодіють з іншими громадськими організаціями та об'єднаннями, які працюють в сфері захисту прав пацієнтів та людей з діабетом зокрема, співпрацюють з органами місцевої та державної влади (МОЗ і НСЗУ) щодо поліпшення забезпечення людей з діабетом якісними медичними послугами. Зокрема, ГО «Діа-Дзен» брала участь в розробці системи реімбурсації інсулінів, яка показала свою ефективність і спроможність навіть під час війни в країні, та в розробці системи реімбурсації тест-смужок, яка незабаром буде запроваджена. Під час повномасштабного вторгнення ГО «Діа-Дзен» займається наданням гуманітарної допомоги по всій Україні для людей з діабетом, які через війну (обстріли, евакуація, відсутність працюючих аптек) не мають можливості скористатися державними програмами.

Форум «Жити з Діа» вперше відбувся у 2019 році в Харкові, де виникла ГО «Діа-Дзен», і де утворилася спільнота активних людей з діабетом. Масштаб форуму збільшувався з кожним роком через те, що попит на такий захід постійно ріс. Вже з другого форуму він став національним, бо найактивніші люди з діабетом з інших міст хотіли відвідати цю подію через брак альтернатив. Постійно на форум запрошуються провідні ендокринологи, представники місцевих департаментів охорони здоров’я, керівники осередків НСЗУ. Форуми 2020 і 2021 років проходили в онлайн-форматі через карантинні обмеження. Форум 2022 року та ж команда провела у Львові, але його учасники приїздили з різних регіонів. Форум 2023 року — головна щорічна подія в Україні для людей з діабетом — буде наймасштабнішим.