Розмір підшлункової може вказувати на прогресування діабету 1-го типу. Результати дослідження

Об'єм підшлункової залози може бути прогностичним критерієм переходу до 3-ої стадії цукрового діабету 1-го типу, згідно з новим дослідженням, результати якого були опубліковані у Diabetes Care.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Розмір підшлункової може вказувати на прогресування діабету 1-го типу. Результати дослідження - изображение

Що означає стадії цукрового діабету 1-го типу?

Існують різні стадії розвитку цукрового діабету 1-го типу (ЦД1).

⇒ На 1-ій стадії рівень глюкози (цукру) в крові знаходиться у межах норми, але в крові вже починають з'являтися аутоантитіла — маркери активності захворювання — до бета-клітин, які виробляють інсулін, що створює передумови для їхнього знищення і переходу до 2-ої та 3-ої стадій захворювання.

⇒ На 2-й стадії ЦД1 атака на бета-клітини прогресує, але рівень цукру в крові все ще залишається нормальним, якщо тільки певний тест, наприклад, тест на толерантність до глюкози, не виявить порушення реакції бета-клітин. Ризик розвитку 3-ої стадії, або клінічного діабету, протягом двох років становить близько 50%.

⇒ Більшість пацієнтів приходять до лікаря або потрапляють у відділення невідкладної допомоги з діабетом 1-го типу саме на 3-ій стадії, коли вже наявні класичні симптоми захворювання, зокрема діабетичний кетоацидоз (ДКА).

Читайте також: «З'явилася надія... маленький шанс на одужання». Учасниця тестування препарату від діабету 1-го типу розповіла про свій досвід

Про дослідження

За даними дослідження, опублікованого 27 грудня 2023 в журналі Diabetes Care, визначення об'єму та показників метаболізму підшлункової залози може допомогти передбачити прогресування діабету 1-го типу до 3-ї стадії.

Дослідження: Поздовжня оцінка об'єму підшлункової залози за допомогою МРТ прогнозує прогресування до 3-ої стадії діабету 1-го типу

Джон Віростко (John Virostko), д.м.н., з Техаського університету в Остіні, та його колеги провели багатоцентрове проспективне когортне дослідження для порівняння об'єму підшлункової залози, оціненого за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ), показників метаболізму, отриманих за допомогою перорального глюкозотолерантного тесту (ПГТТ), та комбінації об'єму підшлункової залози і показників метаболізму для прогнозування прогресування до 3-ої стадії діабету 1-го типу у 65 пацієнтів з множинними аутоантитілами [антитіла, які направлені проти власних тканин організму], пов'язаними з діабетом.

Прогнозування прогресування до 3-ої стадії ЦД1 оцінювали за допомогою таких критеріїв:

  • індекс об'єму підшлункової залози — PVI (pancreas volume index);
  • показники, отримані за допомогою глюкозотолерантного тесту ПГТТ — Index60;
  • шкала ризиків Diabetes Prevention Trial-Type 1 Risk Score — DPTRS;
  • комбінація PVI та DPTRS.

Результати:

Дослідники виявили, що в 11 чоловік, які згодом зазнали прогресування до 3 стадії діабету 1-го типу, показники PVI, Index60 та DPTRS значно відрізнялися на початку дослідження порівняно з 54 учасниками, які не зазнали прогресування. Серед окремих учасників дослідження не було виявлено взаємозв'язку PVI з метаболічним тестуванням. У 11 учасників з діагнозом цукрового діабету 1-го типу 3-ої стадії індекс об'єму підшлункової залози PVI знизився в довгостроковій перспективі, в той час як інші показники, зокрема Index60 і DPTRS — зросли.

«Візуалізація підшлункової залози може бути корисною для ранньої діагностики та профілактики цукрового діабету 1-го типу», — пишуть автори.


Джерело: healthday.com, diabetesjournals.org (ADA)

Читайте також:

Tandem Mobi: найменша у світі штучна підшлункова виходить на діабет-ринок. Що нам відомо про новинку

Маркери цукрового діабету 1-го типу

Безкоштовне генетичне дослідження для людей з діабетом 1 типу: як взяти участь
 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали