3D пластир розпізнає ризик діабету, серцевих захворювань та ниркової недостатності за допомогою поту

Надрукований на 3D-принтері «пластир» може стати простим і неінвазивним способом відстеження стану здоров'я та діагностики поширених захворювань, таких як діабет, подагра, хвороби нирок або серця.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

3D пластир розпізнає ризик діабету, серцевих захворювань та ниркової недостатності за допомогою поту - изображение

Раннє виявлення захворювань, особливо хронічних, є ключем до їхнього ефективного лікування та максимального збільшення тривалості життя. 

Дослідники Університету штату Вашингтон (Washington State University) розробили невеликий клейкий моніторинг здоров'я, який можна непомітно носити на руці, наповнений крихітними каналами, що збирають і аналізують піт і рівень трьох ключових маркерів здоров'я, що може допомогти виявити ризик таких станів, як проблеми з нирками, цукровий діабет та серцеві захворювання.

Піт містить багато важливих метаболітів, які можуть вказувати на стан здоров'я, але, на відміну від забору крові, його аналіз є неінвазивним. Крім того, ці гнучкі моніторинги здоров'я виготовляються на 3D-принтері, що забезпечує швидкий і недорогий виробничий процес.

Дослідники кажуть, що ці пристрої можуть мати величезний вплив на сферу охорони здоров'я, оскільки вони надають новий метод раннього виявлення захворювань. 

Більше про дослідження можна прочитати тут: 3D-друкований гнучкий мікрофлюїдний моніторинг здоров'я для аналізу поту в режимі реального часу та виявлення біомаркерів

3D пластир розпізнає ризик діабету, серцевих захворювань та ниркової недостатності за допомогою поту - 2 изображение

У ході тестування учасники носили пластир під час фізичних навантажень, і він змінював колір, вказуючи на конкретні біохімічні рівні трьох маркерів. Він вимірював рівень сечової кислоти, що використовується для діагностики проблем з нирками, рівень глюкози, що використовується для діагностики діабету, та рівень лактату, який відображає відображає інтенсивність тренувань і показує, коли людина досягає максимального порогу, що є ключовим показником фізичної підготовки.

Коли дослідники порівняли результати, отримані за допомогою 3D пластира з традиційними лабораторними результатами, вони виявили, що розроблений пристрій точно і надійно вимірює концентрацію хімічних речовин і швидкість потовиділення (що також є важливим параметром і фізіологічним показником здоров'я людини).

У звіті, опублікованому в журналі ACS Sensors, дослідники пишуть, що це дослідження успішно продемонструвало «функціональність і надійність нашого моніторинга здоров'я, який генерує достовірні... результати швидкості потовиділення, концентрації глюкози, лактату та сечової кислоти під час фізичних вправ».

Хоча дослідники спочатку обрали три біомаркери для вимірювання, вони можуть додати більше.

Наразі пластирі перебувають на стадії випробувань і ще не були комерціалізовані. Але з огляду на темпи, з якими нові технології з'являються у сфері охорони здоров'я, в основному завдяки появі штучного інтелекту, сподіваємося, це не займе багато часу. 


Джерела: WSU, ACS Sensors

Читайте також:

Dexcom G7 тепер дозволяє контролювати рівень цукру в крові в режимі реального часу на Apple Watch

Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції

Медичний застосунок на основі штучного інтелекту допомагає у лікуванні діабету

 

Теми: діабет