Що в школі повинні знати про діабет дитини

Шкільний персонал обов'язково повинен знати, якщо у вашої дитини цукровий діабет. Причому знати не лише про факт наявності захворювання, але хоча б мінімально бути обізнаними в тому, що це за захворювання та які має особливості.

Що в школі повинні знати про діабет дитини - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Краще, щоб діти у школі також розуміли, що таке цукровий діабет і як допомогти однкласнику з діабетом у критичній ситуації, наприклад, у випадку гіпоглікемії (низькиий рівень цукру в крові). 

Читайте також: Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини

Отже, що повинні знати в школі про діабет?

1. Діабет не заразний

Цукровий діабет 1-го типу — це аутоімунне захворювання, при якому підшлункова залоза перестає виробляти інсулін — гормон, необхідний для регулювання рівня цукру в крові; або він (інсулін) не працює належним чином — при діабеті 2-го типу.

2. Бувають різні типи діабету

2 основних — цукровий діабет 1-го типу (ЦД 1) і цукровий діабет 2-го типу (ЦД 2).

Читайте також: Цукровий діабет: типи, симптоми, причини виникнення та способи лікування

3. Діабет не від солодкого!

Цукровий діабет, зокрема ЦД 1-го типу, виникає не через надмірне вживання солодощів, неправильне харчування або зайву вагу (щоб уникнути зайвих питань та жартів).

4. Дитина з ЦД 1 може їсти все

Солодощі — в тому числі! Головне — вміти врахувати з'їдені вуглеводи та підібрати відповідну дозу інсуліну. Інсулін життєво необхідний при ЦД 1, адже власний організм його не виділяє.

5. Цукор буває високий, а буває низький

Низький рівень цукру в крові (нижче 4 ммоль/л) небезпечний швидким погіршенням самопочуття. Зовнішні прояви низького цукру (або гіпоглікемії): дратівливість, блідість, в'ялість, пітливість, загальна загальмованість, невластива агресія.

Якщо спостерігаються подібні симптоми, потрібно:

  • Перевірити рівень цукру в крові за допомогою глюкометра.
  • Якщо цукор 4 ммоль або нижче, дати швидких вуглеводів (сік, цукор, спец. засоби для лікування гіпоглікемії — люди з діабетом зазвичай завжди мають їх при собі).
  • Зачекати 15 хвилин та знову перевірити рівень цукру в крові глюкометром. Якщо стан не нормалізувався — повторити всю процедуру.

Шоколад та шоколадні цукерки, печиво, батончики, бісквіти краще не використовувати для лікування гіпоглікемії, адже вони довго піднімають цукор.

6. Дитина з діабетом — така ж, як і інші діти

Вона не інвалід, не хвора й не заразна. Вона теж хоче дружити, грати, спілкуватися, вчитися. Єдина відмінність — потреба в зовнішньому інсуліні.


Читайте також:

До школи з діабетом: 7 порад батькам

Що приготувати школяру з діабетом? Збираємо корисний ланч-бокс з собою

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини

 

Ми в Instagram та Telegram