Кейс: рідкісний цукровий діабет, або історія зі «щасливим» кінцем

Чи завжди підвищений рівень цукру в крові у дитини свідчить про цукровий діабет 1-го типу? Читайте історію юного пацієнта ендокринологині та експертки «Мій цукровий» — Діни Крилової.

*Далі — текст від імені автора.

Кейс: рідкісний цукровий діабет, або історія зі «щасливим» кінцем - изображение

Автор статті — Діна Крилова, дорослий та дитячий ендокринолог, сімейний лікар. 

Instagram: @doc_dinakrylova


При підвищеному рівні глюкози (цукру) в крові у дітей в 90% випадків — це цукровий діабет 1-го типу (ЦД1). Однак існує 10% ймовірності того, що це може бути також одна з рідкісних форм цукрового діабету.

Так сталося і з моїм пацієнтом.

Передісторія

Хлопчик 12 років. Нещодавно перенесений COVID-19. Невдовзі після одужання батьки помітили, що син почав пити дуже багато води, ходити до туалету вночі по 2-3 рази та різко схуд (на 8-10 кг за місяць). 

Первинна консультація у місцевого дитячого ендокринолога. Глюкометр виявив підвищений рівень цукру в крові — 13 ммоль/л, при нормі 3,5-5,6 ммоль/л. Хлопчика поклали в ендокринологічний стаціонар та встановили діагноз «цукровий діабет І типу, тяжка форма, кетоацидоз вперше виявлений».

Наступні обстеження показали:

  • рівні глюкози: 10 та 25 ммоль/л
  • глікозильований гемоглобін, А1С — 11,14%

Кейс: рідкісний цукровий діабет, або історія зі «щасливим» кінцем - 2 изображение

На основі цих даних дитині було призначено інсулінотерапію з достатньо високими дозами, заспокійливий препарат та гепатопротектор.

З таким лікуванням маму з дитиною відпустили додому.

Кейс: рідкісний цукровий діабет, або історія зі «щасливим» кінцем - 3 изображение

Протягом щоденної інсулінотерапії мама помітила, що рівень глюкози в крові та інсуліну у дитини почав різко змінюватися. Тоді вона і звернулася до мене за консультацією.

Що було далі?

Я одразу звернула увагу на те, що у хлопчика дуже маленька доза інсуліну, що досить нетипово для ЦД 1, хіба під час «медового місяця».

Тоді я порекомендувала зробити аналіз на 5 основних антитіл до підшлункової залози, щоби виключити рідкісні форми діабету, як-от MODY.  Це обов'язково потрібно робити при вперше діагностованому ЦД у дитини.

Це точно не ЦД 1!

За результатами аналізів не було виявлено жодного підвищеного антитіла у крові. Це означає, що з ймовірністю 99,9% це НЕ цукровий діабет 1-го типу, а інший тип ЦД, скоріше за все MODY.

Наразі у світі близько 14 зареєстрованих типів MODY-діабету, але найпоширеніший з них — MODY-діабет 2-го типу, який не потребує лікування інсуліном (я підозрювала саме його).

Щоб дізнатися конкретний тип MODY-діабету, потрібно провести генетичне дослідження. Це досить дороговартісне обстеження (наразі воно ще не було проведене цьому пацієнтові).

Кейс: рідкісний цукровий діабет, або історія зі «щасливим» кінцем - 4 изображение

Ми поступово зменшували щоденну дозу інсуліну та ретельно спостерігали за рівнем глюкози в крові. Рівень глікемії був у контрольованому діапазоні: іноді трохи підвищувався, але не до того рівня, коли потрібна цукрознижувальна терапія.

Кейс: рідкісний цукровий діабет, або історія зі «щасливим» кінцем - 5 изображение

Що зараз?

Така форма цукрового діабету, як MODY-діабет 2-го типу не потребує інсулінотерапії. Достатньо дотримання здорової дієти та регулярної фізичної активності.

Ми повністю відмінили інсулінотерапію. Пацієнт продовжує ретельно слідкувати за рівнем глікемії, дотримується раціонального збалансованого харчування, щоденно займається фізичними вправами та регулярно здає аналізи.

Якщо рівень цукру в крові перевищує 5,8 ммоль/л (натще), я рекомендую приймати таблетований препарат сульфонілсечовини. Його найчастіше призначають при MODY-діабеті.

Якщо ви маєте якісь сумніви щодо встановленого діагнозу чи призначеного лікування, краще проконсультуватися ще з одним (чи навіть кількома спеціалістами), щоби почути різні думки та впевнетися у їх правильності. Бережіть себе!


Читайте також:

MODY: рідкісна спадкова форма діабету

Що таке LADA діабет? Симптоми, причини виникнення та варіанти лікування

«Звідки взявся мій діабет?» 9 популярних питань і відповідей для новачків

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали