Новий засіб для місцевого лікування діабет-стопи демонструє багатообіцяючі результати

Діабетична стопа (ДС) — одне з поширених і найважчих ускладнень цукрового діабету. Воно проявляється появою виразок, що не загоюються самостійно (без медичної допомоги). Нелікована виразка стопи є однією з основних причин ампутації кінцівок у людей з діабетом. ON101 — це багатообіцяючий новий засіб для місцевого лікування ДС, який очікує схвалення FDA (Управління з контролю якості харчових продуктів і медикаментів США) в найближчі роки.

Новий засіб для місцевого лікування діабет-стопи демонструє багатообіцяючі результати - изображение

Крем ON101 (торгова марка Fespixon), схвалений Управлінням з контролю за продуктами та ліками Тайваню (Taiwan Food and Drug Administration) у 2021 році, використовується для місцевого лікування виразок діабетичної стопи (ВДС). Клінічні випробування показали, що ранозагоювальний препарат має значні переваги при ВДС: учасники дослідження спостерігали 60% повного загоєння протягом 16 тижнів порівняно з 35% загоєння при застосуванні абсорбуючих пов'язок. 

Ці дані дають багатообіцяючі перспективи для людей з діабетом, що мають проблеми зі стопами, зокрема відкриті виразки, які часто зустрічаються на підошві стопи. ВДС часто є наслідком периферичної нейропатії — ускладнення, яке вражає приблизно 40% людей з діабетом.

Виразки діабетичної стопи не загоюються самостійно без медичної допомоги. Якщо їх не лікувати, у багатьох пацієнтів виникає ризик ампутації кінцівок. Дослідження показують, що близько 85% ампутацій нижніх кінцівок у людей з діабетом зумовлені наявністю виразок на стопах.

«ON101 є ефективним засобом для місцевого лікування хронічних, незагойних ВДС, які не піддаються традиційній терапії», — говорить доктор Юр-Рен Куо (Dr. Yur-Ren Kuo), професор і керівник відділення пластичної та реконструктивної хірургії в лікарні Гаосюнського медичного університету в Тайвані, який представив цю тему на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) 2023.

Розроблений компанією Oneness Biotech, препарат ON101 може стати новою стратегією у лікуванні ВДС, які досі не мали ефективних методів лікування.  

ON101 отримав прискорену реєстрацію від Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). Цього року очікується завершення ще одного клінічного дослідження на пізній стадії, яке вивчає терапевтичні ефекти місцевого лікування. У разі схвалення, глобальний запуск ON101 запланований на 2025 рік. ON101 вже схвалений у Малайзії та Сінгапурі.


Джерело: diatribe.org

Читайте також:

Поширені проблеми зі стопами при діабеті та як їм запобігти: останні рекомендації ADA

14 ознак, що сигналізують про серйозні проблеми зі стопами

Як доглядати за стопами та нігтями при діабеті? 15 основних правил

 

Ми в Instagram та Telegram