5 натуральних способів знизити рівень холестерину

Надлишок «поганого» (ЛПНЩ) холестерину в організмі може призвести до проблем зі  здоров'ям, поступово пошкоджуючи артерії та підвищуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Наступні поради можуть допомогти вам природним чином (тобто, немедикаментозно) знизити рівень холестерину та покращити якість вашого життя.

5 натуральних способів знизити рівень холестерину - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Перегляньте свій раціон

  • Виключіть продукти, які містять трансжири: маргарин, спреди, чіпси, сухарики, морозиво, торти, печиво, вафлі, печиво фабричного виробництва.
  • Уникайте (суттєво обмежте) червоного м’яса, сиру та молочних продуктів із високим вмістом жиру (масло, цільне молоко).
  • Уникайте какао-масла, пальмової та кокосової олії. Замініть їх на корисні для здоров’я ненасичені жири (рослинна олія, авокадо, риба, морепродукти, горіхи, зерна льону, кунжуту, оливки).
  • Мінімізуйте доданий цукор, рафіновані вуглеводи (каші швидкого приготування, пюре, білий хліб тощо), сіль, перероблені продукти та алкоголь. Проблема оброблених вуглеводів полягає в тому, що вони містять дуже мало клітковини (рослинних харчових волокон), яка в свою чергу допомагає знизити рівень холестерину в організмі.

Ви повинні рухатися!

Заведіть собаку, проводжайте дітей в школу, паркуйтеся за пару кілометрів від роботи, не користуйтеся ліфтом. Головне — ходіть! Для зниження холестерину рекомендовано 150-300 хвилин помірної фізичної активності в тиждень або 75-150 хвилин високоінтенсивних аеробних тренувань +2 і більше силових в тиждень.

Контролюйте рівень глюкози в крові, артеріальний тиск і масу тіла

Надлишкова вага тіла/ожиріння сприяють підвищенню рівня холестерину в крові. А зниження ваги тіла сприяє і зниженню артеріального тиску, і зниженню цукрів крові і покращує показник холестерину.

Відмовтеся від паління, якщо ви палите

Орієнтуйтеся на здоровий спосіб життя та відмовтеся від шкідливих звичок.

Добре висипайтеся

Дотримуйтеся режиму сну — не менше 6-8 годин день.

Не забувайте, що холестерин відкладається в стінках пошкоджених судин. Тому ваше головне завдання — зберегти їх (стінки судин) здоровими. Для цього дотримуйтеся наведених вище пунктів.⠀


Читайте також:

Холестерин — ворог чи друг? Навіщо він потрібен організму

16 способів, як знизити рівень «поганого» холестерину

Продукти, що знижують рівень холестерину

 

Ми в Instagram та Telegram