Бактерії «запускають» діабет 1-го типу, показало нове дослідження

Бактеріальні інфекції можуть бути тригером для розвитку діабету 1-го типу, свідчать результати нового дослідження, проведеного у Великій Британії.

Бактерії «запускають» діабет 1-го типу, показало нове дослідження - изображение

Багато людей, які мають генетичну схильність до діабету 1-го типу, ніколи не хворіють на це захворювання, що говорить про те, що існує невідомий екологічний фактор, який може відігравати певну роль у розвитку цього хронічного аутоімунного стану.

Хоча дехто припускає, що тригером може бути вірус, дослідники з Великобританії, вказують на іншу причину — бактеріальні білки.

Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система помилково атакує і руйнує β-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін — гормон, відповідальний за регулювання рівня глюкози (цукру) в крові. Пошкодження є незворотнім, тому всі люди з ЦД1 повинні приймати інсулін, щоб контролювати рівень цукру в крові. Діабет 1-го типу найчастіше вражає дітей та молодих людей, хоча може розвинутися у будь-якому віці. 

Вчені не знають точно, що спонукає імунну систему атакувати власні β-клітини. Серед можливих причин розвитку ЦД1 виділяють генетичну схильність та фактори навколишнього середовища. 

Нове дослідження показало, що Т-клітини-вбивці — тип білих кров'яних клітин, які беруть участь у боротьбі з бактеріальними інфекціями — можуть спричиняти діабет 1-го типу, коли їх активують бактерії. Дослідники виявили, що білки бактерій, які інфікують людей (зокрема, Klebsiella oxytoca), можуть генерувати Т-лімфоцити-вбивці, здатні вбивати клітини, що виробляють інсулін.

Це дослідження розширює попередні дані, які продемонстрували, що Т-клітини-вбивці відіграють важливу роль у виникненні діабету 1-го типу, вбиваючи клітини, що виробляють інсулін.

У лабораторних експериментах дослідники вводили бактеріальні білки в клітинні лінії здорових донорів і спостерігали за реакцією Т-клітин-убивць. Вони виявили, що при взаємодії з бактеріальними білками, Т-клітини-вбивці починали атакувати клітини, які виробляють інсулін.

«Т-лімфоцити-вбивці здатні обирати та атакувати клітини організму, які виробляють певний білок», — пояснює провідний автор дослідження Ендрю Сьюелл (Andrew Sewell). «Ми з'ясували, що після зіткнення з білками деяких інфекційних бактерій Т-вбивці можуть помилково вбивати клітини, що виробляють білок інсулін», — додає він.  «Ми виявили активовані Т-клітини з такою ж «перехресною реактивністю» в крові пацієнтів з діабетом 1-го типу, припускаючи, що те, що ми бачили в лабораторних експериментах, могло спровокувати захворювання».

Клінічний керівник цього дослідження, доктор Люсі Джонс (Lucy Jones), зазначає:

«Ми спостерігали це у зв'язку зі специфічним HLA — лейкоцитарним антигеном людини — геном, який кодує білки, що допомагають імунній системі розрізняти наші власні клітини та клітини-вторгнення. Специфічний HLA, пов'язаний з бактеріальною інфекцією, яка викликає діабет, присутній лише у близько 3% населення Великобританії. Отже, бактеріальні патогени, які можуть виробляти антиінсулінові Т-клітини, викликані рідкісною інфекцією у невеликої меншості людей».

Це дослідження надає перші докази того, як білки з бактерій можуть запускати тип Т-клітин-убивць, що наявні у людей з діабетом 1-го типу. Команда вчених сподівається, що їхні результати допоможуть знайти нові способи діагностики, профілактики або навіть зупинки розвитку захворювання.

 

Дослідження було опубліковане в журналі The Journal of Clinical Investigation


Джерела: cardiff.ac.uk, sciencealert.com

Читайте також:

Причини виникнення цукрового діабету 1-го типу: що говорить сучасна наука

Жінка з діабетом 1-го типу почала виробляти інсулін після трансплантації стовбурових клітин

«Розумні» інсуліни: 5 нових розробок