Як вибрати інсуліновий шприц?

На що слід звернути увагу при виборі інсулінового шприца? Що означають букви «U» та «G» на пакуванні? Яка довжина голки є оптимальною?

Читайте у матеріалі від експертки «Мій цукровий», ендокринологині — Юлії Кривов'яз.

Як вибрати інсуліновий шприц? - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.


Поговоримо про інсулінові шприци та про те, як їх правильно вибирати. І взагалі, навіщо вони потрібні, коли є помпи та сучасні одноразові шприц-ручки?

Все просто: не у всіх інсулінів є одноразові шприц-ручки, а будь-які гаджети мають властивість виходити з ладу. Тут-то на допомогу і приходять інсулінові шприци. Що потрібно знати про шприци?

Увага на «U»

Це показник, що позначає концентрацію інсуліну, для якого призначений шприц. Зараз люди із цукровим діабетом у всьому світі використовують інсулін з концентрацією 100Ме/мл. Це означає, що в 1 мл розчину міститься 100 одиниць інсуліну. Для таких інсулінів і шприци треба вибирати з позначкою U-100. Запам'ятати легко: концентрація 100Ме/мл шприц U-100. Для більш старіших інсулінів раніше використовували шприци U-40. Якщо інсулін з концентрацією 40Ме/мл, то до нього обирайте шприци U-40.

Читайте також: Як робити ін'єкцію інсуліну: Покрокова інструкція

Ціна ділення

Ціна ділення це кількість інсуліну, яка знаходиться між сусідніми поділками шкали. Є шприци з ціною ділення 1 ОД (кожен поділ = 1 одиниця інсуліну), а є з ціною ділення 2 ОД (1 поділ кратний 2 одиницям інсуліну).

Довжина голки

Зараз мало хто використовує довгі голки. Оптимальний розмір голки це 6-8 мм. Найкраще для дорослих і дітей використовувати найкоротші голки.

Читайте також: Як прибрати бульбашки повітря з інсуліну?

Товщина голки «G»

Товщина голки позначається буквою «G». Чим більше G тим тонше голка. Тобто, голка 31G тонше, ніж голка 29G. Ще одна закономірність: чим коротша голка, тим вона тонша.

Читайте також: Як позбутися «шишок» після ін'єкцій? 4 народних способи


Читайте також:

Інсулінові шприц-ручки: види, поради щодо використання та зберігання

5 порад для безболісних ін'єкцій інсуліну

Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну?
 

Ми в Instagram та Telegram