Ожиріння: 5 головних причин, чому ви набираєте вагу

Ожиріння — хронічне захворювання, що пов’язане з надлишковим накопиченням енергії. Але чому в якийсь момент ми починаємо вживати енергії більше, ніж витрачаємо? Конкретну одну причину наразі виявити не вдалось.

Ось деякі фактори, які можуть призводити до набору ваги.

Ожиріння: 5 головних причин, чому ви набираєте вагу - изображение

Авторка цієї статті — Ірина Чикалова, лікарка-ендокринологиня вищої категорії, к.м.н., членкиня ESE. 


1. Нестача сну

Якщо ви лягаєте спати пізно, то, скоріше за все, вам захочеться чогось смачненького перед сном — а це додаткові калорії. Також, при недосипанні змінюється рівень гормонів, таких як лептин, грелін, соматотропний гормон, АКТГ, ТТГ, пролактин та інші. Як наслідок, збільшення апетиту та посилення відчуття голоду.

Читайте також:  Як діабет впливає на сон і що з цим робити?

2. Стрес

Головну роль тут грає гормон кортизол — рівень якого підвищується, коли ми перебуваємо у стресі. Його задача — зберегти організм. Як? Треба збільшити апетит, щоб більше з’їсти.

Читайте також: Як стрес впливає на ваше тіло? 16 цікавих фактів

3. Ліки

Деякі препарати можуть викликати збільшення ваги, наприклад: антидепресанти, антипсихотичні препарати, глюкокортикоїди, препарати для лікування мігрені, цукрового діабету. Але, якщо у вас є показання для прийому таких препаратів, то не поспішайте їх відміняти — вони є життєво необхідними.

Щодо сучасних комбінованих протизаплідних препаратів, немає доказів, що вони довготривало збільшують вагу. Вважається, що збільшення ваги пов’язано з затримкою рідини. Проте ви можете проконсультуватися зі своїм лікарем щодо зміни препарату.

4. Гіпотиреоз

Недостатність гормонів щитоподібної залози уповільнює метаболізм, що може призвести до збільшення ваги, але не більше ніж на 5-7 кг. Призначення замісної терапії нормалізує обмін і подальший набір ваги вже не пов’язано з гіпотиреозом.

Читайте також: Діабет та аутоімунні захворювання щитоподібної залози: чи існує зв'язок?

5. Менопауза

У більшості жінок під час цього фізіологічного процесу може збільшуватися вага до 10 кг. Проте зниження естрогенів — не єдина причина. Справа в тому, що з віком метаболізм уповільнюється, спалюється менше енергії. Суттєву роль відіграють зміна способу життя, зниження фізичного навантаження.

Поки шукаєте причину зайвої ваги, не втрачайте час та дотримуйтеся золотого правила: кількість втраченої енергії має бути вища за спожиту.


Читайте також:

«Менше їж і схуднеш!». Або 5 оманливих уявлень про ожиріння

Не можете скинути вагу? 13 причин, чому так може відбуватися

Зайва вага у жінок: 3 гормони, які не дозволяють вам схуднути
 

Ми в Instagram та Telegram