Калібруємо сенсор правильно: 5 порад для якісного калібрування

Для більш точної роботи системи CGM (безперервний моніторинг рівня глюкози) сенсор можна відкалібрувати. Це означає, що користувачеві необхідно кілька разів протягом дня проводити вимірювання рівня глюкози (або цукру) в крові за допомогою глюкометра та вводити значення в меню моніторингу. Все нібито просто. Але є кілька нюансів, які важливо враховувати під час калібрування.

Калібруємо сенсор правильно: 5 порад для якісного калібрування - изображение

Цю статтю перевірила Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших матеріалів — читайте ТУТ.


Безперервний моніторинг глюкози (CGM) — це сучасний інструмент для відстежування рівня цукру в крові в режимі реального часу 24/7, а також контролю критичних станів при діабеті, як-от гіпо- чи гіперглікемія.

Використання безперервного моніторингу глюкози допомагає значно покращити контроль захворювання та якість життя людини з діабетом.

Про популярні моделі CGM можна прочитати ТУТ

Деякі моделі сенсорів потребують регулярного калібрування. Це означає, що користувачеві впродовж дня необхідно кілька разів (щонайменше раз на 8–12 годин) вимірювати рівень цукру в крові за допомогою глюкометра і вводити отримане значення в меню моніторингу. Це важливо для більш точної роботи системи CGM.

Нова модель Guardian 4, а також сенсори FreeStyle Libre не потребують калібрування. Те ж стосується і Dexcom 6/7, але в застосунку передбачено можливість калібрування.

Наступні рекомендації забезпечать якісне калібрування:

1. Перед вимірюванням рівня цукру в крові глюкометром ретельно вимийте руки і висушіть їх рушником. Такі заходи важливі завжди, але для калібрування сенсора мають особливе значення.

2. У міру можливості не використовуйте для калібрування значення глікемії нижче 4 ммоль/л і вище 15 ммоль/л.

3. Проводьте калібрування за умови, що попередні показання сенсора на графіку були досить рівними за останні пів години.

4. Ніколи не калібруйте сенсор одразу після їжі: значення глюкози починають швидко зростати вже через 15 хвилин від моменту початку їди.

5. Ніколи не їжте одразу після калібрування: алгоритм роботи сенсора передбачає, що ваш рівень цукру в крові після калібрування буде порівняно незмінним принаймні 15 хвилин. За можливості не їжте за 2 години до калібрування і впродовж 15 хвилин після, а також не вводьте болюс за 3 години до калібрування.

Якщо вам довелося відкалібрувати сенсор у невдалий час через закінчення терміну дії попереднього калібрування, виміряйте рівень цукру в крові повторно щойно він стабілізується і знову відкалібруйте сенсор.

Калібруємо сенсор правильно: 5 порад для якісного калібрування - 2 изображение


Читайте також:

Книга «Школа контролю цукрового діабету. Частина 3. Технічна підтримка» — ваш путівник світом DiaTech. Встигніть отримати свій екземпляр!

Як досягти точності роботи сенсора? 10 перевірених способів

Безперервний моніторинг рівня глюкози в крові: відповіді на поширені запитання
 

Ми в Instagram та Telegram