10 речей, які не варто казати людині з діабетом. Частина 2

Напевно, кожна людина з діабетом може скласти власний список недоречних та часом образливих коментарів, пов'язаних з її станом, які вона не в силах забути. Існують навіть меми та відео, присвячені цим коментарям. Але це не рятує від «довгих язиків»...

Ось 10 фраз, які не варто казати людині з цукровим діабетом. Зберігайте, поширюйте та пишіть свої варіанти у коментарях.

10 речей, які не варто казати людині з діабетом. Частина 2 - изображение

10 речей, які не варто казати людині з діабетом. Частина 1


6. «Принаймні це захворювання можна контролювати, це не рак...»

Чудовий аргумент! Діабет є керованим захворюванням і люди з ним можуть жити довгим і прекрасним життям. Це також означає повний робочий день, тож «керованість» може бути палицею з двома кінцями. «Керованість» супроводжується величезною відповідальністю, витратами, часом, дискомфортом, почуттям провини і тривоги. І, так, будь-яке смертельне захворювання — це жахливо, але можна ненавидіти всі ненависні хвороби однаково. 

7. «А вам це можна їсти?»

«Доти, доки в мене є зуби — так. Ось, дивіться, як я жую!»

Коли ви бачите людину з діабетом, яка їсть кекс або п'є величезну склянку соку, будь ласка, майте на увазі, що:

  • У неї/нього міг різко знизиться рівень цукру в крові (це називається гіпоглікемія), і їй необхідно з'їсти щось солодке, щоб залишитися живою, притомною і здоровою.
  • Це особливий випадок. Людина з діабетом могла цілий тиждень планувати і робити все для того, щоб з'їсти це морозиво. Не порушуйте ідилію своїм запитанням.
  • Це не особливий випадок і людина просто захотіла морозива. Повірте, вона знає, що робить.

Діабет не означає, що чогось не можна їсти. Це означає, що потрібно дотримуватися балансу рівня цукру в крові з їжею, інсуліном, іншими ліками та фізичними вправами. І, так, іноді це вимагає жменю льодяників.

8. «Вас не турбує питання про дітей?» 

«Так! Шалена вартість вищої освіти, знущання в школах, безсонні ночі та годування грудьми, зміна клімату і взагалі все, що відбувається у світі... О, ви маєте на увазі діабет?»

Ну, так. Напевно, кожна людина з діабетом, особливо жінки, непокояться щодо впливу захворювання на її чи його майбутніх нащадків. Але це не ваша справа. А вираження вашого занепокоєння спричиняє ще більший стрес, занепокоєння і частіші позиви до роздумів на цю тему. Правда в тому, що люди з діабетом вагітніють, виношують і народжують здорових малюків з моменту винаходу інсуліну. Єдина людина, якій дозволено поставити це запитання —  лікар.

9. «Чи добре ви контролюєте діабет?» 

По-перше, поняття «добре контролювати» відрізняється для всіх. По-друге, це також не ваша справа. І, по-третє, якщо відповідь буде «ні», яким буде наступне запитання? Тож поговоріть краще про погоду.

10. «Фу! Це огидно, неприємно, грубо» і все в такому дусі

Проколи, кровотечі, введення металевих предметів під шкіру...  Але людина з діабетом робить це, щоб вижити. І, коли ви даєте зрозуміти своїм поглядом або говорите про те, що це зачіпає ваші почуття, коли він/вона просто намагається насолодитися їжею, це не допомагає нікому. Можливо, просто не дивіться в їхній бік або випийте ще келих вина. Ваше здоров'я!


Читайте також:

10 способів підтримати близьку людину з діабетом, не кажучи ні слова

18 речей, які зрозуміє тільки людина з діабетом

50+ речей, які допоможуть зробити життя з діабетом якіснішим  

 

Ми в Instagram та Telegram