Аналіз на холестерин (ЛПНЩ)

ЛПНЩ розшифровується як «ліпопротеїни низької щільності», і будь-який холестерин, що переноситься ЛПНЩ, вважається небажаним, оскільки він відкладає надлишок холестерину в стінках кровоносних судин і сприяє розвитку атеросклерозу, а в кінцевому підсумку - серцево-судинних захворювань.

Аналіз на холестерин (ЛПНЩ) - изображение

На правах реклами

Навіть за відсутності скарг, лікарі рекомендують щороку здавати аналіз крові на холестерин в межах планового обстеження.

У мережі лабораторій INVINO.ua ви можете пройти повний лабораторний чек-ап та швидко отримати максимум інформації про свій стан.

Чим небезпечний високий холестерин?

Холестерин переноситься в крові білками, які називаються «ліпопротеїдами». Існує кілька різних типів ліпопротеїнів, які називаються залежно від того, наскільки вони щільні. ЛПНЩ розшифровується як «ліпопротеїни низької щільності», і будь-який холестерин, що переноситься ЛПНЩ, вважається небажаним, оскільки він відкладає надлишок холестерину в стінках кровоносних судин і сприяє розвитку атеросклерозу, а в кінцевому підсумку  серцево-судинних захворювань, таких як інфаркти та інсульти. Тому ЛПНЩ часто називають «поганим» холестерином.

Аналіз на холестерин (ЛПНЩ) - 2 изображение

Для чого потрібен аналіз на ЛПНЩ?

1) Виявлення людей з високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань

Люди, у яких з часом розвиваються серцево-судинні захворювання, часто мають високий рівень ЛПНЩ протягом багатьох років, перш ніж у них з'являються будь-які симптоми, пов'язані з ним. Тому вимірювання рівня ЛПНЩ може бути корисним для прогнозування ймовірності розвитку серцево-судинних захворювань, що дозволить вчасно вжити профілактичних заходів.

2) Моніторинг реакції на лікування

Зокрема призначення статинів, для зниження рівня холестерину, лікарі рекомендують змінити спосіб життя, поліпшити харчування та підвищити рівень фізичної активності. Аналіз на холестерин допоможе відстежити ефективність призначених методів лікування.

3) Оцінки ризиків захворювання ССС у людей з сімейною історією передчасних серцево-судинних захворювань і підозрою на генетичну схильність до підвищеного рівня холестерину

Сімейна гіперхолестеринемія вражає приблизно 1 з 250 людей, і хоча це не найпоширеніша причина високого рівня холестерину, її раннє виявлення може врятувати життя, у чому і допомагає аналіз на холестерин.

Аналіз на холестерин (ЛПНЩ) - 3 изображение

За яких факторів ризику варто здати аналіз на холестерин?

  • Перенесений інфаркт, інсульт або діагностована ішемічна хвороба серця
  • Високий рівень холестерину в попередньому аналізі
  • Вік старше 45 років
  • Наявність цукрового діабету будь-якого типу, метаболічний синдром або інші порушення обміну речовин
  • Високий артеріальний тиск (гіпертонія)
  • Надмірна вага або ожиріння
  • Наявність родича першого ступеня, у якого в ранньому віці розвинулись інфаркти або інсульти
  • Недостатня фізична активність
  • Нездорове харчування
  • Паління

Аналіз на холестерин (ЛПНЩ) - 4 изображение

Підготовка до аналізу

Для аналізу використовується венозна кров. Забір матеріалу відбувається до 12:00. За 12 годин до дослідження важливо відмовитися від жирної їжі, куріння, фізичних навантажень, вживання алкоголю, нікотину та будь-яких ліків. Якщо ви не можете скасувати прийом медикаментів, повідомте про це співробітника лабораторії. Для полегшення забору крові можна випити склянку негазованої води без добавок.

Розшифровка результатів

Увага: результати аналізу не є діагнозом та потребують детального розгляду лікарем в контексті особистої клінічної історії пацієнта.

Підвищення рівня холестерину відносно вказаних референтних значень може вказувати на порушення ліпідного обміну з необхідністю подальшої його корекції.

Рівень ЛПНЩ тимчасово знижується під час гострої хвороби, зокрема після інфаркту або під час фізичного або психоемоційного стресу (наприклад, після операції). Варто зачекати щонайменше шість тижнів після будь-якої хвороби, щоб виміряти рівень холестерину.

У жінок рівень холестерину підвищується під час вагітності через фізіологічні зміни в організмі, тож лікарю варто враховувати цей фактор.

На завершення

В мережі лабораторій INVINO доступний широкий перелік лабораторних обстежень, які спрямовані на оцінку загального стану здоров'я, виявлення патологічних процесів та моніторинг ефективності лікування різноманітних захворювань.

Повна інформація про обстеження, актуальні акції та ціни вказана на сайті invivo.ua.

INVINO. Щодня піклуємось про здоров'я українців.


Читайте також:

16 способів, як знизити рівень «поганого» холестерину

Прогнозування серцево-судинних захворювань при діабеті 2-го типу: виявлено нові біомаркери

Продукти, що знижують рівень холестерину