Правила самомасажу ніг при діабеті

Масаж є важливою щоденною процедурою, що може допомогти зберегти здоров’я ваших ніг при діабеті. Пропонуємо вам дізнатися про правила самомасажу ніг та регулярно виконувати їх.

Правила самомасажу ніг при діабеті - изображение

Рекомендовано Асоціацією подологів України


Чи можна людині з діабетом в домашніх умовах робити масаж ніг?

Масажні процедури сприяють нормалізації лімфо- та кровообігу кінцівок, допомагають позбутися відчуття втоми, прискорюють метаболізм та регенерацію тканин. Проте такі маніпуляції мають певні протипоказання:

  • некроз, трофічні виразки, гангрена та інші серйозні шкірні дефекти;
  • гострі ендокринні стани (гіпоглікемія);
  • загострення соматичних захворювань на фоні цукрового діабету;
  • варикозне розширення вен, схильність до тромбоутворення.

Перш ніж розпочати курс самомасажу, обов'язково проконсультуйтеся із вашим лікарем, щоби дізнатися про дієві та безпечні масажні прийоми, доцільну частоту та адекватну інтенсивність масажних дій.

Правила масажу ніг при цукровому діабеті

Для досягнення ефективності масаж ніг рекомендовано починати з теплої розслабляючої ванни. До води можна додавати морську сіль та трав’яні відвари. Така релаксуюча процедура має тривати приблизно 10–15 хвилин, після чого ноги необхідно обережно висушити м’яким рушником та можна розпочинати масаж.

Черговість масажних дій:

  1. Інтенсивне (не надто агресивне) розтирання для відновлення/покращення кровообігу та чутливості.

  2. Розминання для забезпечення тонізуючого ефекту м’язам, позбавлення відчуття скутості, оніміння, усунення спазмування.

  3. Вібрації (завдяки легкому постукуванню кулаком, долонею чи пальцями) для покращення регенераційних властивостей шкіри стоп та нормалізації функціонування нервових закінчень.

  4. «Лупцювання» (сильніші та триваліші вібрації) впродовж 3–5 секунд для досягнення найкращого тонізуючого ефекту та укріплення м’язів.

Кожен з перерахованих етапів потрібно повторювати 2–3 рази в процесі сеансу масажування. Зусилля при цьому повинні бути помірними: будь-які дії та маніпуляції не повинні спричиняти виникнення больових відчуттів чи дискомфорту.

Під час масажних процедур важливо дотримуватися певних правил:

  • Масаж ніг починають від пальців, поступовим рухаючись у сторону гомілки та колінного суглоба.

  • Не рекомендовано масажувати підколінну ямку (з огляду на розміщення в цій зоні магістральних нервів, судин, лімфатичних вузлів).

  • Сила натискання та інтенсивність масажних рухів залежить від особливостей ділянки, на якій виконується масаж (на ікрах та стопах можливий сильніший натиск, на гомілках та щиколотках — легший).

  • Всі дії повинні бути акуратними, неспішними, щоби не травмувати шкіру.

По завершенню масажу рекомендовано змастити ноги спеціальними кремами зі зволожуючим та регенеруючим ефектом, уникаючи ділянки між пальцями.


Читайте також:

Щоденна гімнастика для ніг: лише 10 хвилин для профілактики ускладнень діабету

Як обрати взуття при діабеті? Поради та рекомендації

Догляд за стопами при діабеті: що має бути у складі вашого крему для ніг?

 

Ми в Instagram та Telegram