Метформін, схуднення та сповільнення старіння: який зв'язок?

Метформін — це недорогий цукрознижувальний препарат, який зазвичай призначають людям із цукровим діабетом 2-го типу. Але деякі дослідження припускають, що він також може допомогти схуднути та притупити наслідки старіння, запобігаючи розвитку раку і деменції.

З цієї статті ви дізнаєтеся, чи дійсно метформін допомагає позбутися зайвої ваги та уповільнити процес старіння, а також про потенційні ризики, пов'язані з використанням препарату, так би мовити, не за призначенням.

Метформін, схуднення та сповільнення старіння: який зв'язок? - изображение

Що таке метформін?

Метформін є препаратом групи бігуанідів та найпоширенішими ліками у світі для терапії цукрового діабету 2 типу, особливо, якщо він супроводжується ожирінням або зайвою вагою. 

Згідно з рекомендаціями Американської діабетичної асоціації та Європейської асоціації з вивчення ЦД метформін рекомендовано як препарат першої лінії вибору для пацієнтів з ЦД 2 типу та доведена його ефективність при лікуванні станів, що супроводжуються інсулінорезистентністю.

Основні гіпоглікемічні механізми дії метформіну:

  • пригнічення продукції глюкози в печінці (зниженням глюконеогенезу і глікогенолізу);
  • підвищення печінкової та периферичної чутливості тканин до інсуліну (підвищується поглинання глюкози печінкою, скелетними м'язами та жировою тканиною), при цьому без змін секреції інсуліну. 

Метформін і діабет 2 типу: Все, що потрібно знати

Метформін і втрата ваги: що говорять дослідження?

В ході клінічних досліджень ефективності метформіну вчені виявили, що його використання призводить до помірної втрати ваги в довгостроковій перспективі.

Метформін, завдяки багатобічному впливу на жирову тканину, сприяє зменшенню маси тіла, тому розглядається в перспективі лікування ожиріння та боротьби із зайвою вагою. 

Деякі дослідження продемонстрували, що прийом метформіну призводить не тільки до зменшення ваги від 0,5 до 4,5 кг, але й загального відсотка вісцерального жиру (в середньому на 15,7%). 

Механізми впливу метформіну на процеси схуднення:

  • Уповільнення процесів всмоктування вуглеводів в ШКТ;

  • Зменшення процесів глюконеогенезу і глікогенезу в печінці (додаткового утворення і відкладання глюкози запасів глюкози);

  • Зменшення апетиту шляхом впливу на вироблення гормонів — глюкагонподібного пептиду (GLP-1) та лептину — сигналізаторів насичення;

  • Пригнічення активності греліну (гормону голоду);

  • Зміна складу мікробіому кишківника з пригніченням росту флори, відповідальної за набір ваги.

Додаткові метаболічні ефекти метформіну, які можуть сприяти схудненню:

  • Вплив на обмін ліпідів (зменшення процесу окислення жирів, які впливають на чутливість тканин до інсуліну);

  • Зменшення запасів атерогенних ліпідів (жирних кислот, що відкладаються на стінках судин).

Сьогодні метформін офіційно не схвалений у якості препарату для зниження ваги. Проте лікарі його використовують з цією метою у пацієнтів з цукровим діабетом та супутнім ожирінням, інсулінорезистентністю та у пацієнток з СПКЯ (синдромом полікістозних яєчників).

Метформін і старіння

На думку ізраїльського лікаря Ніра Барзілая, теперішнє лікування захворювань, пов’язаних зі старінням, є процесом підміни одного захворювання іншим. До прикладу, якщо у пацієнта вдасться успішно запобігати розвитку інфаркту чи інсульту, з часом у нього все одно розвивається важка когнітивна дисфункція або онкологічне захворювання, яке стане для нього смертельним. Отже, на його думку, найкращою стратегією профілактики цих захворювань могло б стати уповільнення процесу старіння як такого.

У деяких дослідженнях були отримані докази того, що метформін має змогу запобігати захворюванням, пов’язаним з  віком, та навіть продовжити тривалість життя у пацієнтів з ЦД 2-го типу, які отримували цей препарат у якості монотерапії, порівняно з пацієнтами без діабету.

Сьогодні триває амбіційний проєкт TAME (Targeting Aging with Metformin), в якому метформін протягом 7 років отримуватимуть 3 тисячі пацієнтів віком 65-80 років із захворюваннями, по'язаними зі старінням, як-от хвороба серця, рак, когнітивна дисфункція, або високим ризиком таких захворювань. У разі отримання позитивних результатів — зменшення ризику вищезазначених захворювань або смерті — це дослідження створить прецедент і дозволить вважати старіння хворобою, що піддається медикаментозному лікуванню. 

Потенційні ризики, пов'язані з використанням метформіну

Хоча метформін має відмінний профіль безпеки, при його використанні все ж спостерігаються побічні ефекти, в першу чергу з боку шлунково-кишкового тракту, зокрема, метеоризм, диспепсія, діарея. 

Крім того, метформін перешкоджає всмоктуванню вітаміну B12 з кишківника приблизно у 30% людей, що з часом може призвести до розвитку анемії.

Найбільшим ризиком, пов'язаним з використанням метформіну, є лактат-ацидоз — небезпечний для життя стан, при якому в крові підвищується рівень лактату (молочна кислота), викликаючи дисбаланс рівня рН. 

Призначення метформіну має ряд протипоказань: метаболічний ацидоз, порушення функції нирок, захворювання, що можуть призводити до розвитку гіпоксії тканин (особливо гострі захворювання або загострення хронічної хвороби) — декомпенсована серцева недостатність, дихальна недостатність, нещодавно перенесений інфаркт міокарда, а також печінкова недостатність та зловживання алкоголем.

Тому перш ніж приймати метформін не за показаннями, зазначеними в його інструкції, слід проконсультуватись з лікарем, який визначить наявність протипоказань, безпечну дозу та спостерігатиме за станом протягом прийому препарату.


Читайте також:

Метформін і діабет 2 типу: Все, що потрібно знати

Чому СЕО компанії, що створила ChatGPT, приймає метформін?

Метформін може бути неефективним для деяких пацієнтів з ЦД2. Нові дані

 

Ми в Instagram та Telegram