Вагітність, діабет, війна...

Вагітність під час війни — неабияке випробування. А якщо у майбутньої мами діагностовано цукровий діабет — це може ще більше ускладнити ситуацію.

Ми звернулися до лікарки-ендокринологині з більш ніж 10-ти річним досвідом ведення вагітних з діабетом. Тож дізнаємося, що говорить експерт. 

Вагітність, діабет, війна... - изображение

Вагітність, діабет, війна... - 2 изображение

Наталя Кошева, лікарка-ендокринологиня (МОКЛ)

Instagram: @drkosheva


Наталя, не можемо не запитати, де вас застало 24 лютого 2022, та як змінилося ваше життя через війну в Україні?

24.02.22 о четвертій ранку ми з донькою виїхали до Буковелю: вперше вирішила показати дитині красу Західної України. Вже в дорозі через соціальні мережі ми дізналися про масоване вторгнення РФ в Україну та одразу почали повертатися додому. З машин, що в'їжджали до Миколаєва, була одна — наша, натомість з міста виїжджали тисячі...

Разом із чоловіком (він теж лікар — судинний хірург) ми прийняли рішення, що залишатимемось у місті до останнього, крім окупації — у Миколаєві знаходилося чимало людей, які потребували медичної допомоги.

Шок, паніка, закриті аптеки... З Одеси потроху почали везти гуманітарну допомогу для людей з діабетом на обласну клінічну лікарню, і далі ми розподіляли її по районах. Вдалося доставити інсулін навіть у найнебезпечніші міста (Снігурівка, Баштанка, Новий Буг, Вознесенськ, Єланець). З часом аптеки запрацювали, постачання ліків налагодилося. 

Я очолила ендокринологічне відділення Миколаївської обласної клінічної лікарні (МОКЛ). Попри все ми продовжували працювати та надавати допомогу тим, хто її потребував. За час війни наше відділення почало приймати бійців ЗСУ з усієї України: з передової поступало дуже багато пацієнтів з вперше виявленним цукровим діабетом. 

Чи зменшилась кількість вагітних з діабетом від початку війни? Скільки жінок народили у вашому відділенні?

Якщо говорити про Миколаїв, то, звісно, кількість вагітних з діабетом (і просто вагітних) зменшилася. Багато жінок виїхали за кордон чи у більш безпечні міста. Наразі важко надати достовірні дані.

До війни я спостерігала близько 10-15 вагітних з діабетом, зокрема 1 типу, на рік. Від 24 лютого 2022 у мене 4 такі пацієнтки. Дві з них вже народили здорових малюків.

Вагітність, діабет, війна... - 3 изображение

Поділіться історією діа-вагітності під час війни, яка вам найбільше запам'яталася (можливо, довелося бути присутньою на пологах в екстремальних умовах).

Ендокринолог необов'язково має бути присутнім під час пологів вагітної з діабетом. Головне — бути на зв'язку і, звичайно, наявність досвідченого акушер-гінеколога та команди реаніматологів.

Один із випадків, що запам'ятався: 

Вагітна з цукровим діабетом 1 типу. Перше знайомство: «Я приїхала до вас з Ізраїлю спостерігатися і народжувати!». Олена приїжджала до мене на консультацію навіть під час активних бойових дій, а решту часу ми з нею постійно були на зв'язку. 

Ніколи не забуду її щоденники самоконтролю, які вона писала, ховаючись у підвалі від обстрілів. 

Олені довелося народжувати у сховищі, але, на щастя, і з матусею, і з дитинкою усе гаразд. 

Вагітність, діабет, війна... - 4 изображение

Як стрес може вплинути на рівень компенсації? Та які можливі ризики для майбутньої мами та плода?

Стрес викликає зростання рівня цукру в крові — компенсація сильно страждає. Тож важливо ретельно стежити за показниками глікемії і дотримуватися свого плану лікування діабету (інсулінотерапія, харчування, помірні фізичні навантаження тощо).

Якщо ви піддаєтеся стресу протягом тривалого проміжку часу, це може збільшити ймовірність виникнення важких ускладнень діабету, зокрема з боку серцево-судинної системи.

Навчиться правильно справлятися зі стресом. За можливісті, виїжджайте у безпечне місце (принаймні туди, де немає активних бойових дій). Якщо відчуваєте, що ви неспроможні впоратися самотужки — зверніться по професійну допомогу.

Дайте кілька порад майбутнім матусям з діабетом. 

Найперше — це підготовка до діа-вагітності: заздалегідь здати необхідні аналізи та пройти обстеження, привести до норми цукри та вагу, відмовитися від паління, алкоголю тощо.

Друге — знайти «свого» ендокринолога та акушера-гінеколога, які будуть вам допомагати. Взаєморозуміння між вами трьома дасть бажаний результат, а саме — народження здорового малюка.

За можливості, відвідуйте Школу Діабету. Ці знання можуть вам дуже допомогти, особливо з огляду на теперішній час.

Намагайтеся бути у максимально захищеному місці та підтримувати зв'язок зі своїм ендокринологом.

Які глікемічні цілі для вагітних з діабетом?

Ось найновіші ендокринологічні рекомендації 2023 року.

Вагітність, діабет, війна... - 5 изображение

Звичайно, це рішення кожного, але, чи варто, на вашу думку, планувати вагітність саме зараз (якщо жінка знаходиться в Україні)? Чи краще зачекати?

Народження дитини — це щастя і ніяка війна не стане на заваді.

Я захоплююся нашими жінками, які, попри все, що відбувається в країні, та попри діабет, виношують та народжують здорових малюків.

Наша нація — найсильніша!

Як діяти вагітній у екстремальній ситуації, якщо, наприклад, почалися пологи у комендантську годину або немає зв'язку із лікарем?

Ділюся військовим досвідом: поруч завжди ЗСУ і поліція! Моїм дівчатам вони допомагали дістатися лікарні вночі.

Проконсультуйтеся заздалегідь із вашим гінекологом щодо того, як поводитися під час пологів.

 

Всім здоров'я, миру та гарних цукрів!


Читайте також:

Діабет і вагітність: 9 міфів, про які варто знати майбутнім мамам

Інструкція із заміни препаратів інсуліну у надзвичайних ситуаціях: РЕКОМЕНДАЦІЇ ADA 2022

Стрес при діабеті: Як нормалізувати цукри?

 

Ми в Instagram та Telegram