Яскраве світло вночі може підвищити ризик діабету 2 типу, як показало дослідження

Світіння лампочки або смартфона вночі може порушити циркадний ритм організму. Нове дослідження припускає, що вплив штучного світла після опівночі може підвищити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2).

Яскраве світло вночі може підвищити ризик діабету 2 типу, як показало дослідження - изображение

Дослідження проводилося серед майже 85 тисяч людей у віці від 40 до 69 років, які носили пристрої на зап'ясті вдень і вночі протягом одного тижня, щоб відстежувати вплив різних рівнів світла.

Стан здоров'я учасників відстежувався протягом дев'яти років. Ті добровольці, які входили до групи з найвищим рівнем нічного освітлення (з 12:30 до 6:00 ранку), мали на 67% (!) вищий ризик розвитку діабету 2 типу, ніж ті, хто перебував у групі з найнижчим рівнем освітлення вночі.

«Порада людям уникати нічного освітлення — це проста і економічно ефективна рекомендація, яка може полегшити глобальний тягар діабету 2 типу», — зазначають автори дослідження.

У минулому деякі інші спостережні дослідження також пов'язували штучне освітлення вночі з інсулінорезистентністю, але ці експерименти не вимірювали вплив штучних джерел світла в приміщенні так ретельно і протягом такого ж тривалого часу.

Нові дані, отримані на тваринах і людях, свідчать про те, що вплив штучного світла може порушувати циркадні ритми, що призводить до зниження толерантності до глюкози, зміни секреції інсуліну і збільшення ваги — все це пов'язано з підвищеним ризиком метаболічних порушень, таких як діабет 2 типу.

Потрібні подальші дослідження, перш ніж вчені зможуть по-справжньому зрозуміти, як нічне світло впливає на циркадний ритм і як це, в свою чергу, може вплинути на метаболізм.

Деякі дослідження припускають, що навіть вихідні в кемпінгу без штучного світла можуть допомогти перезавантажити циркадний ритм людини. Можливо, це саме те, що лікар прописав.

 

Дослідження було опубліковане в журналі The Lancet Regional Health — Europe


Джерело: sciencealert

Читайте також:

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Як зрозуміти, що ви «прямуєте до діабету». Зверніть увагу на ці симптом

Вечірні фізичні вправи знижують рівень цукру у дорослих з надмірною вагою, як показало дослідження