Стрес та паніка: підказки при різкому підвищенні тиску та пульсу

В умовах стресу, паніки, невизначеності та страху нерідкі випадки різкого підвищення пульсу та артеріального тиску. Що ж тоді робити, як діяти, аби убезпечити свій організм від небажаних критичних станів.

Стрес та паніка: підказки при різкому підвищенні тиску та пульсу - изображение
Стрес та паніка: підказки при різкому підвищенні тиску та пульсу

Артеріальний тиск (АТ) важливий для функціонування організму людини: він забезпечує просування кисню та поживних речовин кровоносною системою та, відповідно, живлення тканин, органів та їхніх систем. Окрім того, АТ забезпечує доставку лейкоцитів та антитіл для імунітету, а також гормонів, зокрема, інсуліну.

Важливо! Пульс до 100 уд/хв не потребує корекції лікарськими засобами.

Частими на фоні подій сьогодення є панічні атаки (ПА) — стан, що супроводжується яскраво вираженим страхом, тривогою, та може тривати до години. Його можна позбавитися самостійно — заспокоїтися, без застосування таблеток. Зарадити може прийом анаприліну, але дози мають бути малі: після того, як ПА мине, тиск може різко знизитися через дію антигіпертензивних засобів.

Якщо про підвищення АТ йдеться для людини-«гіпертоніка», то за відсутності ускладнень (нових яскраво виражених скарг) тиск слід знижувати ПОВІЛЬНО та М‘ЯКО. З цією метою можна просто збільшити дозу тих лікарських засобів, що застосовуються щоденно, або ж додати таблетовані препарати, наприклад:

  • каптоприл/каптопрес — дозування від 12,5 мг із поступовим збільшенням до 25 мг та 50 мг
  • моксонідін — дозуванням 0,2–0,4 мг
  • фармадіпін — дуже обережно — дозуванням у 3 краплі на шматочок хліба/цукру та під язик.

Якщо цифри на тонометрі показують >180/120 мм рт.ст. — говоримо про гіпертензивний криз. АТ при гіпертонічному кризі (тиск підвищений годинами, днями) знижувати необхідно протягом доби. Різке зниження АТ може призвести до ішемічного інсульту.

Надалі бажано та рекомендовано вести щоденник АТ. За потреби слід звернутися до лікаря (сьогодні багато лікарів, я в тому числі консультують в онлайн-режимі).

Медикаментозні поради при підвищенні АТ та пульсу:

  1. Корвалмент під язик, якщо немає змін
  2. Анаприлін (10 мг — початкова доза, якщо немає результату — дозу слід збільшити)
  3. Метопролол (почати з 12,5 мг — збільшувати поступово до 25 мг — до 50 мг, під язик). Постійно слідкуйте за цифрами тиску та пульсу
  4. Бісопролол (для молодих дівчат початкова доза — від 1,25 мг!). *Бісапролол не є препаратом швидкої дії.

Пам’ятайте!

Від панічних атак ніхто не помирає! Здебільшого заспокоїтися можна самостійно — без застосування лікарських засобів. Як «разова акція» допустимі Карвалол, Барбовал тощо. Проте зважайте на те, що в цих препаратах є фенобарбітал, що провокує звикання.

За відсутності неврологічної симптоматики (асиметрія обличчя, порушення зору, порушення руху кінцівок), немає тиснучого загрудинного болю, не спостерігається кров у сечі — криз не є ускладненим і, відповідно, тиск за таких обставин слід знижувати повільно — протягом доби!

Не панікуйте, якщо ви прийняли Каптопрес, а тиск не знизився — допускається випити додатковий антигіпертензивний препарат.

Будьте обережні та уважні до особливостей свого стану та ліків, що приймаєте: різке зниження тиску — це ризик інсульту!

 

Питання на тему публікації → @cardiolog_gorbachova

Консультація з конкретного питання → Горбачова Віра Вікторівна