11 порад, як запобігти сухості шкіри взимку

У холодну пору ми додатково можемо відчути, що шкіра стає стягнутою, подразненою, може лущитися, вкриватися тріщинками і навіть кровоточити. Насправді рутинні процедури догляду за шкірою, які ми робимо протягом року, не можуть задовольнити її особливі потреби в низькотемпературний період.

Пропонуємо кілька простих правил, які допоможуть впоратися з цією неприємною проблемою, пам'ятаючи про те, що головне з них за діабету — хороша компенсація ЦД.  

11 порад, як запобігти сухості шкіри взимку - изображение

Експерт — Катерина Бакіко, лікар-дерматовенеролог, Медичний центр Святої Параскеви


Правила вмивання:

  • Віддавайте перевагу теплій, а не гарячій воді.  
  • Обмежте перебування у ванній або душі до 5-10 хвилин.  
  • Швидкий душ краще, ніж прийняття ванни.    
  • Використовуйте м'який мийний засіб, це може бути крем-мило, крем-гель для душу. Ідеально, коли на пляшці є напис «гіпоалергенний», «без парабенів» і «без ароматизаторів».
  • Використовуйте оптимальну кількість засобу для миття. Її має бути достатньо, щоб змити бруд і шкірне сало, а не створювати велику кількість густої піни.    
  • Після душу легкими рухами промокніть шкіру рушником із натуральних тканин, які легко вбирають вологу.    
  • Коли шкіра ще волога, масажними рухами покрийте її зволожувальним засобом (це може бути легкий крем, бальзам для тіла, молочко тощо).

Зволожуйте шкіру одразу після водних процедур

Річ у тім, що милом разом із брудом і пилом ми змиваємо і захисну гідро-ліпідну мантію шкіри, яку вона виділяє, аби вберегтися від бактерій, грибків, вірусів і алергенів, та яка робить її еластичнішою і захищає від надмірного випаровування води. Тому нанесення такого засобу необхідне для відновлення фізіологічного стану шкіри. Наносьте зволожувальний крем (бальзам для тіла, молочко тощо) після кожних водних процедур і кожного миття рук.

Для сухої шкіри тіла та обличчя краще використовувати крем, а для стоп і долонь — мазь. Обирайте засоби, що містять такі олії, як оливкова або жожоба. Також чудово підходить олія ши. Інші інгредієнти, які допомагають заспокоїти суху шкіру, це: молочна кислота, сечовина, гіалуронова кислота, диметикон, гліцерин, ланолін, мінеральна олія, вазелін тощо. 

Не забувайте про бальзам для губ!

Виберіть бальзам, який ви будете комфортно відчувати на губах. Деякі стіки для губ можуть викликати подразнення. Якщо ви відчуваєте печіння чи поколювання — негайно змийте засіб і спробуйте інший, який не викликатиме такої реакції.

Обережніше з відлущувальними засобами та скрабами

Відлущування допомагає видалити ороговілі клітини з поверхні шкіри та робить шкіру гладкою та сяючою. Але, якщо ви робите це занадто часто або використовуєте жорсткі скраби з великими частинками, це може з більшою ймовірністю порушити водний бар'єр шкіри і завдати їй шкоди.

Використовуйте тільки щадні засоби без запаху

Деякі продукти для догляду за шкірою можуть бути занадто жорсткими для сухої, чутливої шкіри. Також, якщо ваша шкіра суха, припиніть використання таких косметичних продуктів, як:

  • дезодороване мило (із сильними запахами, ароматизаторами, віддушками);
  • засоби для догляду за шкірою, що містять спирт, ароматизатори, ретиноїди або альфа-гідроксикислоти (AHA).

Одягайте рукавички, коли ви:

  • виходите на вулицю взимку;
  • виконуєте домашню роботу (або працюєте деінде), пов'язану з водою або хімікатами.

Обирайте тканини, що не викликають подразнень

Якщо ваша шкіра дуже суха, спробуйте носити вільний та зручний одяг з натуральних тканин, щоб зменшити ризик додаткового фізичного подразнення.

Носіть нижній одяг з бавовни або шовку, а грубий і жорсткий з вовни або іншого матеріалу — поверх нього.

Використовуйте максимально щадний пральний порошок

Суха шкіра стає відкритими воротами не лише для бактерій, грибків, вірусів, а й для контактних алергенів, тому порошки для прання часто можуть провокувати додаткове подразнення шкіри. Щоб уникнути цього, використовуйте пральний порошок із написом «гіпоалергенний» або додатково прополіскуйте випраний одяг.

Підтримуйте належний рівень вологості повітря в домі

Обігрівальні прилади пересушують повітря, знижують вологість, що теж спричиняє надмірну сухість шкіри. Якщо є можливість, увімкніть зволожувач у тому приміщенні, де ви перебуваєте найбільше часу. Це не тільки запобігає шкірним захворюванням, а й позитивно впливає на дихальну систему.

Зволожуйте шкіру зсередини

Ще один ключовий крок до збереження вашої шкіри здоровою і сяючою — вживання достатньої кількості звичайної води протягом дня. 

Крім цього, ви можете додати до свого раціону продукти з високим вмістом антиоксидантів та Омега-3 жирних кислот. Обидві ці поживні речовини можуть захистити ваші клітини від шкідливого впливу навколишнього середовища і допомогти вашому організму виробляти здорові клітини, в тому числі клітини шкіри.

Коли потрібно звертатися до дерматолога?

Дотримуючись цих простих правил (за умови належного контролю рівня цукру в крові), ви зможете швидко відновити свою шкіру. Якщо ж ці поради не принесуть бажаного ефекту, вам потрібно буде обов'язково проконсультуватися з дерматологом. 


Читайте також:

8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

Особливості догляду за стопами взимку

Правила складання збалансованого зимового меню

 

Ми в Instagram та Telegram