Штучний інтелект прогнозує діабет та інсульт з точністю 98%, аналізуючи язик

Дослідники розробили новий комп'ютерний алгоритм, який може прогнозувати різні захворювання, в тому числі діабет або інсульт, просто аналізуючи колір людського язика з 98-відсотковою точністю.

Штучний інтелект прогнозує діабет та інсульт з точністю 98%, аналізуючи язик - изображение

Система візуалізації, розроблена Середнім технічним університетом (MTU) та Університетом Південної Австралії (UniSA) , може діагностувати такі захворювання, як діабет, інсульт, анемію, астму, проблеми з печінкою та жовчним міхуром, Covid-19 та інші судинні та шлунково-кишкові захворювання, аналізуючи язик.

Це стало можливим завдяки серії експериментів з використанням більш ніж 5000 зображень, щоб навчити алгоритми визначати колір язика.

Дослідники отримали 60 зображень язика пацієнтів з різними захворюваннями з двох медичних центрів. ШІ-модель майже у всіх випадках (58 з 60) співвідносила колір язика з відповідним захворюванням.

Вчені пояснили, що ШІ відтворює 2000-річну техніку традиційної китайської медицини, де колір, форма і товщина язика використовуються для діагностики проблем зі здоров'ям.

«Колір, форма і товщина язика можуть виявити безліч захворювань», — говорять вчені. «Наприклад, люди з діабетом зазвичай мають жовтий язик, тоді як у хворих на рак язик фіолетовий з товстим жирним нальотом. Пацієнти, які перенесли інсульт, часто мають червоний язик незвичної форми. Білий язик може вказувати на анемію, важкі випадки Covid-19 асоціюються з темно-червоним язиком, а язик кольору індиго або фіолетовий свідчить про судинні або шлунково-кишкові проблеми або астму».

У дослідженні використовувалися камери, розміщені на відстані 20 сантиметрів від пацієнта, щоб зафіксувати колір язика, а система візуалізації визначала стан здоров'я в режимі реального часу.

Дослідники зазначили, що ця технологія може бути адаптована для використання на смартфонах, що зробить скринінг захворювань більш доступним.

 

Джерела: Technologies, NewsMedical


Читайте також:

Штучний інтелект розпізнає діабет за 10 секунд завдяки голосу

На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

Чому СЕО компанії, що створила ChatGPT, приймає метформін?

 

Теми: діабет