Вчені розповіли, коли найкраще їсти, щоб знизити ризик розвитку діабету 2 типу

Більш високе споживання енергії та глікемічне навантаження пізно вранці пов'язані з більш низьким ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2).

Вчені розповіли, коли найкраще їсти, щоб знизити ризик розвитку діабету 2 типу - изображение

Толерантність до глюкози сягає піку вранці і знижується вдень та ввечері у людей без діабету.

Дослідники провели дослідження, в якому взяли участь близько 9000 дорослих (середній вік 38,7 років; 51,5% жінок) без діабету в період з 2008 по 2011 рік, і повторне клінічне обстеження в період з 2014 по 2017 рік.

Час прийому їжі було поділено на п'ять періодів:

  • ранній ранок (6:00-8:59)
  • пізній ранок (9:00-11:59)
  • день (12:00-5:59)
  • вечір (18:00-11:59)
  • ніч (0:00-5:59)

Споживання енергії та глікемічне навантаження (ГН) для кожного періоду оцінювали на початковому етапі за допомогою двох 24-годинних опитувань щодо дотримання дієти. Виявлення діабету відбувалося під час щорічних контрольних дзвінків або під час другого клінічного обстеження.

Результати:

⇒ Збільшення споживання енергії на 100 ккал і глікемічного навантаження на 10 одиниць у пізні ранкові години асоціювалося зі зменшенням ризику розвитку діабету 2-го типу на 6% і 7% відповідно, незалежно від загального споживання енергії, якості харчування та інших факторів.

⇒ Не було виявлено такого зв'язку між споживанням енергії та глікемічним навантаженням під час раннього ранкового, денного, вечірнього або нічного вживання їжі та ризиком розвитку ЦД2.

⇒ Заміна 100 ккал енергії, споживаної рано вранці, вдень або ввечері, на еквіваленти, які споживаються пізно вранці, була пов'язана з 5-відсотковим зниженням ризику розвитку діабету.

⇒ Аналогічно, заміна 10 одиниць глікемічного навантаження з поправкою на енергію, спожитих рано вранці, вдень або ввечері, на еквіваленти, спожиті пізно вранці, знижувала ризик розвитку діабету на 7-9 %.

 

Дослідження було опубліковане онлайн у журналі Diabetes Care


Джерело: Medscape

Читайте також:

Що таке глікемічне навантаження та чому це важливо для контролю рівня цукру в крові

Харчування при діабеті: що їсти для кращого контролю рівня цукру в крові?

Ці дієти можуть захистити від серцевих захворювань при діабеті 1 типу, згідно  з новим дослідженням